Menu Close

Tandblekning

Vem skulle inte vilja ha gnistrande, vackra och vita tänder? De flesta förmodligen, men länge var man tvungen att vara född med detta för att det skulle vara möjligt i det långa löppet. Så är det dock inte längre, då de moderna metoder som används för tandblekning utvecklats väldigt mycket under senare år. Därför kan de flesta idag få vita tänder, som ser perfekta ut färgmässigt ut åtminstone, på konstgjord väg. Givetvis kan man även kombinera detta med andra åtgärder hos t.ex. tandläkaren, för att få väldigt fina tänder annars också, om man är riktigt ambitiös.

Men själva tandblekningen behöver faktiskt inte vara sig vare sig svår eller tidskrävande, och inte heller kostsam, eftersom den som väljer att bleka tänderna idag kan välja mellan en rad olika metoder, från tandläkarbesök till hemmablekning på olika sätt. 

Du måste dock uppfylla några grundläggande krav för att tandblekning ska vara en god ide för dig:
För det första bör du ha fullt friska tänder och tandkött, eftersom tandblekningen annars kan skada dina tänder eller ditt tandkött.

För det andra bör du inte vara gravid eller amma när du bleker tänderna, då man inte är fullt medveten om hur tandblekning kan påverka foster eller ammande barn.

Vidare bör du inte ha allt för många synliga fyllningar i tänderna, då dessa inte kommer att blekas vid tandblekning, utan behålla sin ursprungliga färg, som ofta är baserad på din nuvarande tandfärg, och då kan kontrasterna mellan själva tänderna och fyllningarna bli allt för stora.

Vad ska man då göra om man tror att tandblekning kan passa en?
I så fall rekommenderar vi att du börjar med att läsa om de olika metoderna som används för tandblekning idag. Olika metoder passar nämligen olika personer, då alla har olika förutsättningar, budget och önskemål gällande detta.

Om du inte är helt säker på att dina tänder och ditt tandkött är friska bör du även ta reda på detta innan du bleker tänderna. Enklast görs detta genom att besöka en tandläkare eller tandhygienist för en undersökning.

Bra att veta om de olika metoderna
Att bleka tänderna på egen hand, med hjälp av olika hemmakit för tandblekning, blir i regel billigast, men flest nyanser bleker man ofta hos tandläkaren. Om hemmametoderna intresserar dig, är även kvalitetsskillnaderna mellan de olika produkterna som finns tillgängliga ganska stora, så se alltid till att göra lite research och t.ex. läsa recensioner gällande de olika produkterna som intresserar dig innan du skaffar hemmakit.

Är tandblekning säkert?
Absolut. Alla produkter som används för tandblekning i Sverige idag testas noga innan de kan säljas till konsument, så man kan lita på att de är säkra att använda.